2011. június 12., vasárnap

Jamie Oliver pizzarecept

Hozzávalók:

  • 400 g magas sikértartalmú fehér kenyérliszt
  • 100 g finomra őrölt búzadara vagy erős fehér kenyérliszt
  • 1 csapott evőkanál finom tengeri só
  • 7 g tasakos, száraz élesztőpor
  • 1 evőkanál barna kristálycukor
Egy tiszta felületen halmozd fel a lisztet a sóval összekeverve, és csinálj a közepén egy 15-20 centis mélyedést.
Tedd az élesztőt meg a cukrot 3 dl  langyos vízhez, keverd össze villával, és hagyd állni néhány percig, aztán öntsd a liszt közepén lévő mélyedésbe. Fogj egy villát, és körkörös mozgással lassan keverd a lisztet a kráter belső faláról a vízhez.
Egyre sűrűbb, kásaszerű massza lesz - folytasd a keverést, amíg fokozatosan az egész lisztet feldolgoztad. Amikor a tészta összeállt, és már túl kemény ahhoz, hogy a villával keverhesd, lisztezd be a kezed, és gyömöszöld labdává. Majd addig gyúrd, amíg rugalmas tésztát nem kapsz.
Lisztezd be a tészta tetejét, borítsd be átlátszó fóliával, és szobahőmérsékleten legalább 15 percig pihentesd. Ezután könnyen vékonyra nyújthatod. Oszd szét annyi gombócra, ahány pizzát akarsz készíteni. Melegítsd elő a sütőt forróra, majd pakold a feltéteket a pizzára. Süsd 7-10 percig, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.

Paradicsomszósz

Hozzávalók:

  • extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom letépdesett levelei
  • 400 g-os jó minőségű konzerv lucullus paradicsom
  • tengeri só és frissen őrölt feketebors
Tegyél egy lábost a tűzre, önts bele kevés olajat, dobd bele a fokhagymát, és óvatosan pirítsd meg. Amikor már világos aranyszínűre pirult, add hozzá a bazsalikom felét, a paradicsomot, valamint néhány csipet sót és borsot. Alacsony lángon főzd 20 percig, közben nyomkodd szét benne a paradicsomot, hogy sima pürévé főjön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése